Ruslar neden buzlu suya girer?

Buzlu suya girmek Rusya’da yüzyıllar öncesine dayanır. Özünde bir pagan inanışı olmasına rağmen günümüzde Ortodoks ritüellerinde de kendisine yer edinmiştir. Ayrıca herhangi bir dini inanış ya da kutlama amacı olmaksızın insanların sağlık amaçlı ve eğlence niyetiyle buzlu suya girmesi de söz konusudur. Bununla ilgili özel mekanlar ve kulüpler vardır.


Dini pratikler açısından Ürdün Nehrinde İsa’nın vaftiz edilmesini sembolize eder. Ortodoks İnancı çerçevesinde 19 Ocak Epifani gününde özel bir ritüel düzenlenir. Bu amaçla buz tutmuş nehir veya göllerde içine insanların girebileceği haç şeklinde delikler açılır. İnanış kapsamında gece yarısı inananlar üç defa suya girer. Böylelikle günahlardan arınılacağına ve sağlıklı bir yıl geçirileceğine inanılır. Bu sırada rahipler de dua eder. Dini inanışlar kapsamındaki bu ritüel Ekim Devriminden kısa bir süre önce başlamış, Sovyet döneminde ise kısıtlı uygulanmıştır.  Asıl olarak 90’lı yıllardan sonra yaygınlık kazandığı görülüyor.

Bugün Rusya ve bazı diğer ülkelerde insanlar özellikle sağlık amaçlı ve eğlence niyetiyle buzlu suya giriyor. Bununla ilgili özel mekanlar olduğu gibi insanlar kendi imkanlarıyla da yapabiliyor bunu.

Buzlu suya girilmesi vücut ısını hızla düşürmekte ve vücut fonksiyonlarına önemli ölçüde etki etmektedir. Suda vücut ısısının havadakinden 25 kat daha hızlı düştüğü belirtiliyor. Suya girildiğinde kalp atış hızı yüzde elli artmakta ve kan basıncı yükselmektedir.

Bu eylemin stresi azalttığı, depresyona iyi geldiği, bağışıklık sistemini güçlendirdiği ve insanların kendini daha iyi hissetmesine etki ettiği söyleniyor.

Bununla birlikte buzlu suda üç dakikadan fazla kalınması sağlık sorunu olanlar için ciddi etkilere neden olabiliyor. Bu nedenle kalp sorunları, obezite ve nefes sorunları yaşayan insanlar açısından tavsiye edilmiyor. Yine ilk defa suya gireceklerin tecrübeli biriyle bunu yapması öneriliyor.

Yorumlar