Moskova'nın önemli müzeleri



Moskova’da onlarca güzel müze vardır ve bir şehirde ne kadar çok müze varsa o kadar iyidir tabi. Geçmişe değer vermek, önceden yapılanlara, üretenlere her ne yapmışsa kıymet vermek medeni bir tavırdır. 

Moskova’daki en önemli müzelerden bazıları, çarlık dönemine ait eşyalar, mücevherat, arabalar, askeri malzemeler gibi şeylerin sergilendiği Kremlin, Rus ressamların eserlerinin sergilendiği Tiyetrekovskaya Galeri, yine çok sayıda farklı türdeki eser ve kalıntıların sergilendiği Devlet Puşkin Müzesidir. Bunun dışında tarih, doğa, uzay mimari, diğer sanat dalları üzerine onlarca müze vardır. Benim en çok ilgi duyduğum bazı müzeler ise Tolstoy, Puşkin, Çehov, Gogol, Gorki gibi yazarların yaşamış olduğu ve daha sonra müzeye dönüştürülmüş yerlerdir. Bunlardan en çok orijinal eşya barındıran ve iyi korunmuş yerlerden biri Tolstoy’un evidir. Tolstoy’un mezarının da bulunduğu önemli bir müze ise Moskova’ya yakın küçük bir şehir olan Tula’dadır.

Moskova'da daha az bilenen ama bana ilginç gelen müzelerden biri ise Tseretlli müzesidir. Tseretelli ilginç bir adam. Aslen Gürcü. Ama çok çalışkan ve üretken. Resim, heykel gibi çok farklı alanlarda  önemli eserleri var. Tserettelli 1934 doğumlu ressam, heykelci ve mimar. 1997 yılında Rusya Sanatlar Akademisinin başkanlığını da yapmış. Bir dönem Moskova Belediye Başkanlığı yapan Luçkov ile yakın arkadaşlığı söz konusu olmuş. Kurtarıcı İsa Kilisesinin rekontrüksüyonunda görev almış. En önemli eserlerinden biri olan ve 94 metre uzunluğundaki Büyük Petro heykeli dünyanın sekizinci Moskova’nın ise en yüksek heykeli.

Tseretelli müzesinin içinde çok sayıda güzel tablo ve heykel var elbette. Ama bence sürpriz bahçede. Orada büyük bir elma var. İçinde insanların girebildiği, Adem’in yasak elması o. Dışardan pek bir şey anlaşılmıyor tabi. Ama içine girince büyük bir sürpriz bekliyor sizi. Yani yasak elma tabirine uygun, anlatılması şu anda çok da uygun olmayan ve göreceklere haksızlık olabilecek bir konu.

Yorumlar