Rus yemekleri ve restoranlar

Merkezi yerlerde yüzlerce kafe ve restoran vardır Moskova’da. Öyle ki adım başı bir tanesine rastlayabilirsiniz. Bir bakıma kafe, restoran ve bar cenneti şehirdir. Rusya’ya has çok sayıda yemek ve tatlı çeşidi bulunmaktadır. Bununla birlikte Rusya’daki en yaygın diğer mutfakların Kafkas (Özbek, Azeri, Gürcü), Avrupa (özellikle İtalya) ve Japon mutfağı olduğunu söyleyebilirim. Diğer büyük başkentlerin tersine Moskova’da Çin mutfağı yaygın değildir. Ama hemen her mekânda suşi bulmak mümkündür mesela. Ayrıca Azeri, Özbek ve Gürcü restoranları yaygın ve güzeldir. Haçapuri adlı bir tür peynirli pide ile mantının büyüğü olan hinkali adlı Gürcü yemeklerini anmadan geçmek istemem mesela.

Mekanların hemen hepsi özenli ve zevklidir. Renk seçiminin ve ışık kullanımının çok iyi olduğunu söyleyebilirim. Biz de bazı yerlerde olduğu gibi fayans üzerine masa sandalye atıp kebapçı yazmıyorlar mekanlara.



Benim Moskova’da en çok gördüğüm ve sevdiğim yiyecekler, borş, beef straganof, blini, kaşa, pelmeni, pirog ve mödevik. Bunlardan borç ve mödevik’e özel olarak değinmek isterim. Borç çorbası yaygındır. Bu çorba temel olarak kırmızı turp ve pancardan yapılmaktadır. Etli ve etsiz olarak hazırlanabilmektedir. Kırmızı turp ve pancardaki antioksidan özelliği nedeniyle faydalı bir çorba olduğunu düşünüyorum. Bu çorbayı hemen bütün kafelerde ve restoranlarda bulmak mümkündür. Ancak bence bir ülkeye özel olan bir yiyeceği denemek istiyorsanız hakkaniyetli bir fikir edinebilmek için daha düzgün bir mekan seçmek gerekir.

Mödevik ise pek sevdiğim bir Rus tatlısı. Bir tür ballı pasta ve Rusya’ya has bir şey. Zaten adı Rusçadaki bal (möd) kelimesinden geliyor. Yine Mödevikle ilgili iyi bir fikir edinmek için düzgün bir pastaneyi tercih etmek yerinde olur. Bu konuda benim sevdiğim yer güzel bir mekân olan fotoğraftaki Puşkin kafe’dir.


Moskova’da Türk mutfağından lezzetler tadılabileceği ve son zamanlarda sayıları artan Türk restoranları da bulunmaktadır.

Yorumlar