Merkezi yerlerde
yüzlerce kafe ve restoran vardır Moskova’da. Öyle ki adım başı bir tanesine
rastlayabilirsiniz. Bir bakıma kafe, restoran ve bar cenneti şehirdir. Rusya’ya
has çok sayıda yemek ve tatlı çeşidi bulunmaktadır. Bununla birlikte Rusya’daki
en yaygın diğer mutfakların Kafkas (Özbek, Azeri, Gürcü), Avrupa (özellikle İtalya)
ve Japon mutfağı olduğunu söyleyebilirim. Diğer büyük başkentlerin tersine
Moskova’da Çin mutfağı yaygın değildir. Ama hemen her mekânda suşi bulmak
mümkündür mesela. Ayrıca Azeri, Özbek ve Gürcü restoranları yaygın ve güzeldir.
Haçapuri adlı bir tür peynirli pide ile mantının büyüğü olan hinkali adlı Gürcü yemeklerini anmadan geçmek istemem
mesela.
Mekanların hemen hepsi özenli ve zevklidir.
Renk seçiminin ve ışık kullanımının çok iyi olduğunu söyleyebilirim. Biz de
bazı yerlerde olduğu gibi fayans üzerine masa sandalye atıp kebapçı yazmıyorlar
mekanlara.
Benim Moskova’da en çok gördüğüm ve sevdiğim
yiyecekler, borş, beef straganof, blini, kaşa, pelmeni, pirog ve mödevik.
Bunlardan borç ve mödevik’e özel olarak değinmek isterim. Borç çorbası
yaygındır. Bu çorba temel olarak kırmızı turp ve pancardan yapılmaktadır. Etli
ve etsiz olarak hazırlanabilmektedir. Kırmızı turp ve pancardaki antioksidan
özelliği nedeniyle faydalı bir çorba olduğunu düşünüyorum. Bu çorbayı hemen
bütün kafelerde ve restoranlarda bulmak mümkündür. Ancak bence bir ülkeye özel
olan bir yiyeceği denemek istiyorsanız hakkaniyetli bir fikir edinebilmek için
daha düzgün bir mekan seçmek gerekir.
Mödevik ise pek sevdiğim bir Rus tatlısı. Bir
tür ballı pasta ve Rusya’ya has bir şey. Zaten adı Rusçadaki bal (möd)
kelimesinden geliyor. Yine Mödevikle ilgili iyi bir fikir edinmek için düzgün
bir pastaneyi tercih etmek yerinde olur. Bu konuda benim sevdiğim yer güzel bir
mekân olan fotoğraftaki Puşkin kafe’dir.
Moskova’da Türk mutfağından lezzetler
tadılabileceği ve son zamanlarda sayıları artan Türk restoranları da bulunmaktadır.
Yorumlar
Yorum Gönder