Rusya'da yapılmaması gereken şeyler

Rusya’da bütün toplumlarda olduğu gibi kültürel özellikler, gelenekler ya da batıl inançlar kapsamında yapılmaması ve dikkat edilmesi gereken şeyler vardır. Bunları yaptığınızda kıyamet kopmaz ancak bulunduğunuz toplumun duyarlı bir parçası olmak ya da geleneklere saygı göstermek açısından dikkat edilmesi yararlı olur. Bu anlamda Rusya’da yabancılar tarafından dikkat edilmesi gereken bazı hususlar aşağıda belirtilmektedir:


1.Neden yokken gülmeyin. Ruslar genel olarak dostlar arasında iken ve gerçekten mutlu olduklarında gülerler. Ciddi ve kapalı görünmenin kültürel ve iklimden kaynaklanan nedenleri bulunmaktadır.

2.Eldiven varken el sıkışmayın. Bu karşı tarafa yeterince değer vermediğiniz ve dostça davranmadığınız anlamında yorumlanabilir.

3.Doğum günlerini zamanından önce kutlamayın. Gününden önce kutlamanız gereken değeri vermediğiniz anlamında yorumlanabilir.

4.Boş şişeleri masaya koymayın. Bunun uğursuzluk getireceği ve gelecekte fakirleşme yaratacağına inanılır.

5.Masanın köşesine oturmayın. Bunun uğursuzluk getireceği ve yedi yıl evlenemeyeceğinize inanılır.

6.Çift sayıda çiçek vermeyin. Bu ancak cenaze törenlerinde söz konusu olabilir.

7. İçeride ıslık çalmayın. Bunun uğursuzluk getireceğine inanılır.

8.Misafirliğe giderken hediyesiz gitmeyin. Bu hem nezaket kurallarının hem de karşı tarafa verilen değerin göstergesidir.

9.Tiyatrolarda, medyada ve  sanat ortamlarında küfürlü konuşmayın. Bu yasalarla para cezasına bağlanmıştır.

10.Kapı aralığında el sıkışmayın. İçeriye girmeyi bekleyin.

11.Otururken ayaklarınızı kaldırmayın. Bu bulunduğunuz yerde rahat olmadığınız ve sıkıldığınız anlamına geldiği için hoş karşılanmaz.


12.İçeri girerken ayakkabılarınızı mutlaka çıkarın. Bu kural Türkleri olmasa da Avrupalıları daha çok ilgilendiriyor.

Yorumlar