Moskova gece hayatı

Ne ilginç bir kavram şu gece hayatı! Hayat bir bütün değil mi ki gece ve gündüz diye ayırıyoruz. Bazı şehirlerde hiç gece hayatı olmadığından söz ediyoruz. Oralarda insanlar gece yaşamıyorlar mı yani. Bazı şehirlerden ise gece hayatının çekiciliğiyle bahsediyoruz. Evlerin dışında bir şeylerden, ortamlardan söz ediyoruz.

Aslında gece dışarı çıkıp eğlenilecek, hoş vakit geçirilecek, yenilip içilebilecek mekanların bolca olduğu bir durumdan bahsediyoruz sanırım. Ama konu Moskova olunca söylenmesi gereken çok şey var.


Evet Moskova’da gece dışarıda eğlenilecek, bir şeyler içilecek birçok güzel mekan var. Yani şehirde karanlık çökünce herkes evlerine çekilmiyor demek bu. Zaten konser salonları, tiyatrolar, sinemalar önemli bir devinim veriyor sokaklara. Yaz zamanı parklar da ayrı bir güzellik katıyor. Ayrıca geç saatlere kadar çalışan metronun, 24 saat açık kalan marketlerin, çiçekçilerin, dövizcilerin bulunması gayet hoş bence. Yani Moskova geceleri de yaşıyor, nefes alıyor bir bakıma. Ama bence en önemlisi gecenin bir vakti içiniz sıkılınca sokaklarda güvenle yürüyüş yapabilmeniz. Geniş, ışıl ışıl aydınlatılmış kaldırımlarda kadınların da güvenle yürümesi, topuk seslerinin yankılanması güzel değil mi?

Gelelim hep merak edilen barlar konusuna. Çok sayıda-aslında yüzlerce- bar vardır Moskova’da. Özellikle Cuma ve Cumartesi geceleri dolup taşarlar. Çoğunda “face kontrol” olur. İnsanlar giyimlerine dikkat eder bara gelirken. Kızlar düğüne gidermiş gibi süslenir. Bazen burası cennet mi dediğiniz olur ama unutmayalım ki cennet hep uzaktadır. Buralarda erkek de çoktur ve kızlar kimsenin üstüne atlamaz. Kızlar saatlerce dans eder. Yorulmayı bilmezler. Erkekler dans ederek, gülümseyerek ve olabildiğince sakin görünmeye çalışarak yaklaşır kızlara. Kızlar onlarla konuşup, gülümser, ama geri göndermesini de bilirler. Bazıları kızlarla iletişim konusunda amacına ulaşır elbet. Başarılarında kararlı bakışlarının, önceki erkeklerin, zamanın ilerlemesinin ve içkinin de payı vardır. Bazı kızlarsa hiç oralı olmaz. Arkadaşlarımla geldik ve eğleniyoruz sadece, gülüşümden belli değil mi der gibidirler.

Ama genellikle Moskova’daki barlar 25-35 yaş grubu arasına yöneliktir. Gençleri görürsünüz yani. Bu demek değildir ki orta yaşlardaki insanlar gidemez böyle yerlere. Herkes her yere gidebilir elbet. Ama önemli olan insanın kendini rahat hissedebileceği bir mekana gitmesidir.

İşte orta yaş grubun gittiği tam bir Rus lokantası ve barı olarak nitelenebilecek yerler de vardır. Buralar da insanların yemek yiyip, içki içerek eğlendiği ve saat 12’den sonra dj’in müzikleriyle herkesin coşkuyla dans etmeye başladığı güzel mekanlardır.


Yani Moskova asla uyumaz.

Yorumlar