Romanov ailesinin gecikmiş cenaze töreni


17 Temmuz 1998 tarihinde St. Petersburg’da bulunan Peter ve Paul Katedrali'nde sıra dışı bir tören düzenlenmişti. Bu katedral Büyük Petro’dan bu yana Rus çarlarının cenaze törenlerinin yapıldığı ve defnedildiği sembolik önemi olan bir katedraldi. Törene Cumhurbaşkanı Boris Yeltsin de katılıyordu. Törende ayrıca Romanov ailesinin üyeleri ve elliden fazla ülkeden temsilci yer alıyordu.

17 Temmuz 1998 son Rus çarının ailesiyle birlikte kurşuna dizilmesinin 80. yıldönümüydü. II. Nikolay ve ailesi 16 Temmuz 1918 gecesinde başlarında Yakov Yurovski’nin olduğu Bolşevikler tarafından Nisan ayında getirildikleri Yekaterinburg’taki bir evin mahzeninde kurşunlanarak öldürülmüştü.

O gece Çar ve ailesi korkunç bir sonun kurbanı oldu. Çariçe Aleksandra tahtın varisi olan ve hemofili hastalığı nedeniyle üzerine titrediği ve hatta kaçık bir keşiş olan Rasputin’in hayatlarında büyük önem kazanmasına neden olduğu oğlu Aleksey’e sıkıca sarılmıştı. Onu yaşatmak, onun sağlığını görmek için yapmadığı şey kalmamıştı. Şimdi bu dehşet verici gecede Ona sarılmış, korkunç kaderlerini düşünüyordu. 


Çar ve ailesi Yurovski ve beraberindekiler tarafından hiç bir yaşam belirtisi kalmayıncaya kadar kurşunlandı. Cesetlerden daha sonra bulunamayacak şekilde kurtulunması gerekiyordu. Cesetler bir kamyona yüklenerek Moskova yakınlarındaki bir madene götürülmek istendi. Fakat kamyonun yolda çamura saplanması ve Beyaz Ordunun Yekaterinburg’a yaklaştığı düşüncesi ile cesetler aceleyle yakınlardaki bir yere gömülmüştü.

Uzun yıllar konu üzerinde düşünen Jeolog Aleksander Avdunin ve üç arkadaşı 1979 yılında bu yeri bulmuş ve kemiklerin bir bölümünü çıkarmıştı. Ancak korkmuşlar ve tahta sandıklar içinde yeniden gömmüşlerdi. Kalıntı iskeletler 1991 yılında yeniden çıkarıldı ve uzun uğraşlar sonucunda genetik olarak II. Nikolay ve ailesine ait olduğu saptandı. Ancak doğruluk oranının %97 olması ve bazı diğer nedenlerle çeşitli tartışmalar baş göstermişti.

İşte 17 Temmuz 1998 tarihinde St. Petersburg’da bulunan Peter ve Paul Katedrali'ndeetkileyici bir tören vardı. Kimileri gözyaşlarına hakim olamamıştı. 

Törende bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Boris Yeltsin, Romanov ailesi cinayetini Rus tarihinin en utanç verici sayfalarından biri olarak nitelendirdi ve Rusları “kanlı bir yüzyılı” tövbeyle kapatmaya çağırdı. Şöyle devam etmişti Yeltsin: “Bugün Rusya için tarihi bir gün. Uzun yıllar boyunca bu korkunç suç hakkında sessiz kaldık ve gerçek konuşulmalı artık."

Yeltsin, cenazenin Rus halkına kendilerini babalarının günahlarından ve Romanov ailesinin cinayetinin günahlarından kurtarmaları için tarihi bir fırsat sunduğunu göz önüne alarak bu cenazeye katılmaktan başka seçeneği olmadığını söylemişti. 

Zira törene katılma konusunda tereddüt yaşamıştı. Çünkü Rus Ortodoks Kilisesi kalıntıların doğruluğuna itiraz etmişti. Ayrıca başka tartışmalar da vardı. Sonuç olarak, piskoposların cenaze törenine katılmaları yasaklanmış ve yalnızca genç rahiplerin katılmasına izin verilmişti. 

Kayıp iki çocuğun kalıntıları ise 2007 yılında bulundu ve genetik olarak doğrulandıktan sonra aynı Katedrale gömüldü. Şartların ağırlığına, devrim koşullarının sertliğine ve kötü talihlerine yenilen aile sonunda St. Petersburg’da bulunan Peter ve Paul Katedrali'nde yeniden birleşmişti. 

Yorumlar